Κατευθυντήριες Οδηγίες ACG : Σύνδρομο Ευερεθίστου Εντέρου (IBS ) - Αντιμετώπιση

26 Φεβρουαρίου 2021 9:51 am
15393 φορές

Στο τελευταίο τεύχος του ΑCG δημοσιεύονται οι πρώτες επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες αντιμετώπισης του ευερεθίστου εντέρου από το American College of Gastroenterology. Σ‘ αυτές οδήγησαν οι πρόοδοι στις διαγνωστικές τεχνικές, όπως και η δυνατότητα διαφόρων θεραπευτικών επιλογών για την αποτελεσματικότερη θεραπεία των ασθενών, που υποφέρουν από το ευερέθιστο έντερο. Έτσι προτείνεται μία θετική διαγνωστική στρατηγική, αφήνοντας πίσω τη στρατηγική του αποκλεισμού, ώστε να μειωθεί το χρονικό διάστημα έναρξης της κατάλληλης θεραπείας. Σε ασθενείς με διάρροια κρίνεται απαραίτητος ο ορολογικός έλεγχος αποκλεισμού της κοιλιοκάκης, όπως και ο έλεγχος της καλπροτεκτίνης κοπράνων προς αποκλεισμό της IBD. Συνίσταται η χορήγηση για μικρό χρονικό διάστημα της δίαιτας FODMAP προς βελτίωση των γενικών συμπτωμάτων. Η ριφαξιμίνη επιλέγεται να χορηγείται σε IBS με διάρροια.Τέλος συζητούνται διάφορες στρατηγικές, φάρμακα, δοσολογία και χρονικό διάστημα της θεραπείας, πληροφορίες που καταγράφονται με αναλυτικό τρόπο στη τρέχουσα δημοσίευση.

Στο 26ο Ελληνικό Συνέδριο για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και λοιπών λοιμώξεων πεπτικού που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στην Αθήνα στις 16-18 Απριλίου 2021, θα παρουσιασθούν η αντιπαράθεση με τίτλο "Δίαιτα χαμηλή σε FODMAPS: Σύμμαχος ή εχθρός της εντερικής χλωρίδας", όπως και η εισήγηση με θέμα "IBS και εντερική χλωρίδα". Το συνέδριο θα μεταδοθεί διαδικτυακά από το Αμφιθέατρο της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας.

Bιβλιογραφία: ΑCG CLINICAL GUIDELINE: Management of Irritable Bowel Syndrome. The American Journal of Gastroenterology. 116(1):17-44, January 2021.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΠΥΛΩΡΟΥ

Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού και λοιπών Λοιμώξεων του Πεπτικού

Επικοινωνηστε μαζι μας