Θεόφιλος Κωτσίδης

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,

Στα πλαίσια κλινικής μελέτης που διεξάγεται στο Τμήμα Διατροφής σε συνεργασία με τη Ηπατογαστρεντερολογική Μονάδα στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν», καθώς και με το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας, παρέχουμε διατροφική υποστήριξη σε ασθενείς με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Αναλυτικότερα, αναζητούμε άτομα ηλικίας 18 – 65, στους οποίους να έχει γίνει διάγνωση του συνδρόμου. Επιπλέον, δίνεται εξατομικευμένη διατροφή με στόχο την ανακούφιση των συμπτωμάτων τους. Οι συμμετέχοντες δεν επιβαρύνονται οικονομικά.

Τέλος, στο επισυναπτόμενο βίντεο αναφέρονται βασικά στοιχεία τόσο για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου όσο και για την διατροφή χαμηλής πρόσληψης σε FODMAP.

Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Τμήμα Διατροφής
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο "Αττικόν"
Ρίμινι 1, Χαϊδάρι 12462
τηλ: 210 5832575
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στο τελευταίο τεύχος του ΑCG δημοσιεύονται οι πρώτες επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες αντιμετώπισης του ευερεθίστου εντέρου από το American College of Gastroenterology. Σ‘ αυτές οδήγησαν οι πρόοδοι στις διαγνωστικές τεχνικές, όπως και η δυνατότητα διαφόρων θεραπευτικών επιλογών για την αποτελεσματικότερη θεραπεία των ασθενών, που υποφέρουν από το ευερέθιστο έντερο. Έτσι προτείνεται μία θετική διαγνωστική στρατηγική, αφήνοντας πίσω τη στρατηγική του αποκλεισμού, ώστε να μειωθεί το χρονικό διάστημα έναρξης της κατάλληλης θεραπείας. Σε ασθενείς με διάρροια κρίνεται απαραίτητος ο ορολογικός έλεγχος αποκλεισμού της κοιλιοκάκης, όπως και ο έλεγχος της καλπροτεκτίνης κοπράνων προς αποκλεισμό της IBD. Συνίσταται η χορήγηση για μικρό χρονικό διάστημα της δίαιτας FODMAP προς βελτίωση των γενικών συμπτωμάτων. Η ριφαξιμίνη επιλέγεται να χορηγείται σε IBS με διάρροια.Τέλος συζητούνται διάφορες στρατηγικές, φάρμακα, δοσολογία και χρονικό διάστημα της θεραπείας, πληροφορίες που καταγράφονται με αναλυτικό τρόπο στη τρέχουσα δημοσίευση.

Στο 26ο Ελληνικό Συνέδριο για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και λοιπών λοιμώξεων πεπτικού που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στην Αθήνα στις 16-18 Απριλίου 2021, θα παρουσιασθούν η αντιπαράθεση με τίτλο "Δίαιτα χαμηλή σε FODMAPS: Σύμμαχος ή εχθρός της εντερικής χλωρίδας", όπως και η εισήγηση με θέμα "IBS και εντερική χλωρίδα". Το συνέδριο θα μεταδοθεί διαδικτυακά από το Αμφιθέατρο της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας.

Bιβλιογραφία: ΑCG CLINICAL GUIDELINE: Management of Irritable Bowel Syndrome. The American Journal of Gastroenterology. 116(1):17-44, January 2021.

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού έχει αναγνωρισθεί ως καρκινογόνο τάξης 1, στην πρόκληση του γαστρικού καρκίνου και απαιτείται η εκρίζωση του, σύμφωνα με τις τρέχουσες συμφωνίες ομοφωνίας. Έχει προταθεί η μαζική εκρίζωση του H.p., ειδικά σε περιοχές με αυξημένο επιπολασμό γαστρικού καρκίνου, οι μακροχρόνιες όμως επιπτώσεις παραμένουν ασαφείς. Πρόσφατα στο περιοδικό Gut, δημοσιεύθηκε μελέτη, που δικαιώνει την ανωτέρω πρακτική. Στα νησιά Matsu της Ταυλάνδης, με πολύ μεγάλο ποσοστό εμφάνισης γαστρικής κακοήθειας, εφαρμόστηκε από το 2004 μέχρι το 2018, ένα μαζικό πρόγραμμα εκρίζωσης του H.p. σε κατοίκους του νησιού, άνω των 30 ετών. Μετά από έξι γύρους μαζικού ελέγχου και εκρίζωσης, καλύφτηκε το 85,5% του πληθυσμού, με το ποσοστό του παραπέμποντος πληθυσμού προς θεραπεία να αγγίζει το 93,5%. Η συχνότητα του Η.p στον πληθυσμό από το 64.2% έπεσε στο 15%. Σε σύγκριση με την ιστορική περίοδο 1995-2003 πριν την εφαρμογή του προγράμματος, η συχνότητα και η θνητότητα του γαστρικού καρκίνου μειώθηκαν εντυπωσιακά κατά 53% και 25% αντίστοιχα. Συγχρόνως δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στους δείκτες συχνότητας των άλλων κακοηθειών του πεπτικού συστήματος ή στο δείκτη ανθεκτικότητας του H.p στα αντιβιοτικά.

Στο 26ο Ελληνικό Συνέδριο για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και λοιπών λοιμώξεων πεπτικού που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στην Αθήνα στις 16-18 Απριλίου 2021 , θα παρουσιασθούν διάλεξη με θέμα “Διασύνδεση Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και γαστρικής καρκινογένεσης“, αντιπαράθεση με τίτλο ‘’Έλεγχος και θεραπεία - test αnd treat - H.p, Yπέρ και κατά‘’, διάλεξη με θέμα “Aναστολή έκκρισης γαστρικού οξέος. Μέχρι που; “, οι Ελληνικές Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Ελικοβακτηριδιακή Λοίμωξη, όπως και πολυθεματική στρογγυλή τράπεζα με θέμα "Θεραπεία της ελικοβακτηριδιακής λοίμωξης". Το συνέδριο θα μεταδοθεί διαδικτυακά από το Αμφιθέατρο της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας.

Bιβλιογραφία : Chiang T-H, et al . Gut 2021 ; 70 : 243-250

Πρόλογος - Σπύρος Δ. Λαδάς

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 
Νεότερα δεδομένα για τα νοσήματα που σχετίζονται με τη λοίμοξη από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

H. pylori atrophic gastritis in the pathogenesis of gastric cancer. Pentti Sipponen

Helicobacter pylori and vascular diseases: 
Evidence and controversy. Filippo Cremonini, Francesco Franceschi, 
Alessandro Armuzzi, Paolo Pola, Giovanni Gasbarrini, Antonio Gasbarrini

Helicobacter pylori and NSAIDs. Erik Rauws

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 
Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και νόσος από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ)

Η Παθοφυσιολογία της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρομικής Νόσου. Περικλής Τάσσιος

Γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος και λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Χαράλαμπος Τζάθας

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και οισοφάγος. Θεόδωρος Ρόκκας

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού στο Internet. Θεόδωρος Ρόκκας

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 
Η θεραπεία της λοιμώξεως από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού το 1999

Κριτική ανασκόπηση σύγχρονων σχημάτων. Σωτήριος Γεωργόπουλος

Θερεπεία λοιμώξεως από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού στα παδιά. Ελευθερία Ρώμα-Γιαννίκου

Θεραπεία λοιμόξεως από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού στους ενήλικες. Σπύρος Μιχόπουλος

Αντιμετώπιση του ασθενούς μετά από ανεπιτυχή θεραπεία. Βασίλειος Ντέλης

Σχολιασμός των παρουσιάσεων του 4ου Ελληνικού Συνεδρίου για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 
ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 
Διάγνωση της λοιμώξεως από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: 
Η άποψη του Βιοπαθολόγου

Μικροσκοπική εξέταση - Καλλιέργεια. Ευγενία Αναστασακου

Το Αντιβιοδιάγραμμα στο Helicobacter pylori. Αναστασία Πάγκαλη

Οροδιαγνωστική ανοσοενζυμική μέθοδος (ELISA). Αθηνά Χαρσιάδου

Ανοσοαποτύπωση. Ευαγγελία Πετρίδου

Αλυσιδωτή αντίδραση με πολυμεράση (PCR). Κωνσταντίνα Καλλέργη

Μοριακές μέθοδοι τυποποίησης του Helicobacter pylori. Ανδρέας Μεντής

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 
Διάγνωση της λοιμώξεως από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: 
Η άποψη του Παθολογοανατόμου

Παθογενετικοί μηχανισμοί νόσων σχετιζομένων με λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού (ΕΠ). Ανδρέας Καραμέρης

Ανίχνευση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και διαφορική διάγνωση. Ζησούλα Αγγελίδου - Μανίκα

Ιστολογική εικόνα νοσημάτων σχετιζομένων με λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Καλλιόπη Πετράκη

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και MALT λέμφωμα στομάχου. Μαρία Φαμέλη-Παυλάκη

Προσκεκλημένες Ανακοινώσεις Ελλήνων Ερευνητών

Ανακοινώσεις Ελλήνων Ερευνητών

Ξενόγλωσσες Πλήρεις Δημοσιεύσεις Ελλήνων Ερευνητών

Ξενόγλωσσες Ανακοινώσεις (Abstract) Ελλήνων Ερευνητών

Ανακοινώσεις σε Ελληνικά Συνέδρια

 

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ελικοβακτηριδίου και των λοιπών Λοιμώξεων Πεπτικού (ΕΕΜΕΛΟΠ) είναι μία επιστημονική εταιρεία η οποία δημιουργήθηκε από ιατρούς με εξειδίκευση και ερευνητική δραστηριότητα που σχετίζεται με την λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, τις λοιμώξεις του πεπτικού και το μικροβίωμα του εντέρου.

Η Εταιρεία μας προϋπήρχε ως Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού (ΕΕΜΕΠ) για 20 χρόνια και την τελευταία τριετία μετονομάστηκε σε Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ελικοβακτηριδίου και των λοιπών Λοιμώξεων Πεπτικού (ΕΕΜΕΛΟΠ). Η λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού αποτελεί την πιο συχνή λοίμωξη στο χώρο της γαστρεντερολογίας και σχετίζεται με τη δυσπεψία, το έλκος, τον γαστρικό καρκίνο και το MALT λέμφωμα. Μέσα στα χρόνια της κρίσης η εταιρεία διευρύνει την ενασχόληση της με τις λοιπές λοιμώξεις του πεπτικού όπως την λοίμωξη από κλωστηρίδιο και άλλες. Επίσης ασχολείται με το μικροβίωμα του εντέρου που αποτελεί ένα νέο ανεξερεύνητο κόσμο που μελετάται εντατικά σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία δεκαετία. Η μεγάλη χρήση αντιβιοτικών, οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στον τρόπο διαβίωσης του ανθρώπου έχουν προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου. Οι σύγχρονες μελέτες σχετίζουν τις διαταραχές στην μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου (μικροβίωμα) με πολλές σύγχρονες παθήσεις.

Στόχος μας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα αυτό, η προαγωγή της έρευνας και η εκπαίδευση των ιατρών μέσω του ετήσιου συνεδρίου μας και άλλων δραστηριοτήτων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΠΥΛΩΡΟΥ

Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού και λοιπών Λοιμώξεων του Πεπτικού

Επικοινωνηστε μαζι μας