Christos Zavos

 

Τα βίντεο του 25ου Ελληνικού Συνεδρίου Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και λοιπών λοιμώξεων πεπτικού έχουν ανέβει στο site της ΕΕΜΕΛΟΠ και μπορείτε να τα δείτε κάνοντας κλικ εδώ.

Τι προκαλεί την εκδήλωση χρόνιων ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο καρκίνος και το μεταβολικό σύνδρομο σε κάποιους ανθρώπους, ενώ άλλοι παραμένουν υγιείς; Ένα σημαντικό "κλειδί" μπορεί να βρίσκεται στο μικροβίωμα του εντέρου. Ερευνητές από την Mayo Clinic παρουσίασαν πρόσφατα στο περιοδικό Nature Communications, τον δείκτη υγείας εντερικού μικροβιώματος (Gut Microbiome Health Index).

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν μαθηματικό τύπο που ξεχωρίζει ποιο εντερικό μικροβίωμα αντιστοιχεί σε υγιή και ποιο σε ασθενή δότη δείγματος κοπράνων, ανεξαρτήτως κλινικής διάγνωσης. Ο δείκτης Gut Microbiome Health Index δεν θέτει την διάγνωση κάποιας νόσου, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης της γενικότερης καλής υγείας ενός ανθρώπου.

Για την δημιουργία του δείκτη Gut Microbiome Health Index, έγινε σύγκριση του μικροβιώματος του εντέρου 1700 ασθενών με 2600 υγιείς μάρτυρες και βρέθηκε ποια μικρόβια είναι συχνότερα στους υγιείς σε σχέση με τους ασθενείς. Η ανάλυση του μικροβιώματος οδήγησε στην ανεύρεση μιας "υπογραφής μικροβιώματος" στο υγιές έντερο που αποτελούταν από 50 είδη μικροβίων.

Ακολούθησε η δημιουργία ενός μαθηματικού τύπου που προβλέπει πόσο κοντινή είναι η σύσταση ενός μεμονωμένου δείγματος κοπράνων με εκείνη ενός υγιούς ή μη υγιούς μικροβιώματος. Οι ερευνητές δημιούργησαν μια αναλογία μεταξύ των ειδών των μικροβίων που είναι σε αφθονία και εκείνων που απαντώνται σπανίως σε υγιείς ανθρώπους. Όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο λόγος στο εξεταζόμενο δείγμα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες αυτό να προέρχεται από ένα υγιές άτομο. Με άλλα λόγια, όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο δείκτης, αυτό σημαίνει ότι το μικροβίωμα ενός ανθρώπου προσομοιάζει με εκείνο ενός υγιούς πληθυσμού. Αντίθετα, όταν ο δείκτης είναι χαμηλός, δεν τίθεται η διάγνωση συγκεκριμένης νόσου, αλλά αποτελεί ένα κίνητρο για περαιτέρω διερεύνηση πιθανής υποκείμενης νόσου.

Ο δείκτης Gut Microbiome Health Index ελέγχθηκε σε ανεξάρτητη ομάδα 700 ανθρώπων και βρέθηκε ικανός να διακρίνει τους υγιείς από τους μη υγιείς στο 74% των περιπτώσεων. Επίσης βρέθηκε ότι ο δείκτης αυτός σχετίζεται με τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης. Συγκεκριμένα, όσο υψηλότερος ήταν ο δείκτης αυτός, τόσο σε υψηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης αντιστοιχούσε.

Στο 25ο Ελληνικό Συνέδριο Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και λοιπών λοιμώξεων του πεπτικού που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 6 και 7 Νοεμβρίου 2020, θα παρουσιασθεί διάλεξη με τίτλο: "Εντερικό μικροβίωμα: από τη χρόνια ασθένεια στο σηπτικό σύνδρομο". Η ομιλία θα γίνει από τον Καθηγητή Ευάγγελο Γιαμαρέλλο-Μπουρμπούλη το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 18:00. Το συνέδριο θα μεταδοθεί ζωντανά διαδικτυακά από το Αμφιθέατρο της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας. Οι προεγγραφές ξεκίνησαν και γίνονται στον σύνδεσμο εδώ.

Βιβλιογραφία

Gupta VK, Kim M, Bakshi U, et al. A predictive index for health status using species-level gut microbiome profiling. Nat Commun 2020;11:4635.

 

Η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία διοργάνωσε πρόσφατα το Ελληνικό Πλαίσιο Ομοφωνίας για τη λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης δημοσιεύθηκαν φέτος στο επίσημο περιοδικό της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, Annals of Gastroenterology, με συγχρηματοδότηση από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και ΛΟιπών λοιμώξεων του Πεπτικού (ΕΕΜΕΛΟΠ).

Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, περιγράφονται οι κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines) με στόχο την υποβοήθηση της Ελληνικής γαστρεντερολογικής κοινότητας στην διαχείριση και αντιμετώπιση της λοίμωξης από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Ειδικότερα, 41 ειδικοί από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, που περιελάμβαναν γαστρεντερολόγους, παθολογοανατόμους, κλινικούς μικροβιολόγους, επιδημιολόγους και βασικούς ερευνητές, έλαβαν πρόσκληση να συμμετάσχουν στην διήμερη συνάντηση που έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας στην Αθήνα.

Οι συμμετέχοντες ανέλαβαν να ανασκοπήσουν και να παρουσιάσουν τα δεδομένα μίας από τις εξής 4 θεματικές ενότητες του Ελληνικού Πλαισίου Ομοφωνίας: α. διάγνωση Ελικοβακτηριδίου και συσχέτισή του με νόσους, β. Ελικοβακτηρίδιο και καρκίνος στομάχου, γ. Ελικοβακτηρίδιο και εξωγαστρικές σχετιζόμενες εκδηλώσεις, και δ. θεραπεία Ελικοβακτηριδίου.

Τα αποτελέσματα της κάθε υπο-ομάδας εργασίας υποβλήθηκαν προς ψήφιση στην συνάντηση του Ελληνικού Πλαισίου Ομοφωνίας στην οποία συμμετείχαν όλοι οι ειδικοί και των 4 υπο-ομάδων. Στην συνάντηση παρουσιάσθηκαν όλα τα σχετικά δεδομένα από την τρέχουσα διεθνή και Ελληνική βιβλιογραφία, και καταγράφηκαν η ποιότητα των ενδείξεων, η δύναμη των συστάσεων, και το επίπεδο ομοφωνίας. Το επίπεδο συμφωνίας μεταξύ των ειδικών άνω του 70% θεωρήθηκε ως αποδοχή του κάθε άρθρου που συμπεριλήφθηκε στο τελικό κείμενο των κατευθυντήριων οδηγιών που δημοσιεύθηκαν.

Η ΕΕΜΕΛΟΠ είναι βέβαιη ότι οι συστάσεις και τα αποτελέσματα της συνάντησης του Ελληνικού Πλαισίου Ομοφωνίας θα καθοδηγήσουν με ορθότητα και εγκυρότητα τους Έλληνες γαστρεντερολόγους στην καθ’ ημέρα πράξη τους σε ό,τι αφορά την διαχείριση και αντιμετώπιση της λοίμωξης από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Μπορείτε να κατεβάσετε τις κατευθυντήριες οδηγίες όπως διαμορφώθηκαν από το Ελληνικό Πλαίσιο Ομοφωνίας για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού από τον σύνδεσμο εδώ.

HELLENIC HELICOBACTER PYLORI CONSENSUS WORKING GROUP (in alphabetical order): Pericles Apostolopoulos, Aggeliki Christidou, Dimitrios Christodoulou, Sotirios D. Georgopoulos, Evangelos Giamarellos, Athanasios Giannakopoulos, Vassilios Govosdis, Panagiotis Kalapothakos, Dimitrios Kamberoglou, Dimitrios Kapetanos, Andreas Kapsoritakis, Georgios Karamanolis, Andreas Karameris, Stylianos Karatapanis, Panagiotis Kasapidis, Konstantinos Katsanos, Ioannis E. Koutroubakis, Stergios Kouvaras, Spyridon Ladas, Konstantinos Leventogiannis, Christos Liatsos, Beatriz Martinez-Gonzalez, Nicoletta Mathou, Andreas Mentis, Spyridon Michopoulos, Konstantinos Mimidis, Vassilios Papastergiou, Kalliopi Petraki, Theodoros Rokkas, Dionysis Sgouras, Stavros Sougioultzis, Konstantinos Thomopoulos, Ioannis Triantafillidis, Konstantinos Triantafyllou, Dimitrios Tzilves, Maria Tzouvala, Nikolaos Viazis, Ioannis Vlachogiannakos, Elias Xirouchakis, Eva Zampeli, Christos Zavos.

Στο 25ο Ελληνικό Συνέδριο Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και λοιπών λοιμώξεων του πεπτικού που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 6 και 7 Νοεμβρίου 2020, θα παρουσιασθούν τα νεότερα δεδομένα για τις εξωγαστρικές εκδηλώσεις του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Η ομιλία θα γίνει από τον Ομότιμο Καθηγητή Ιωάννη Κουντουρά το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 09:40. Το συνέδριο θα μεταδοθεί ζωντανά διαδικτυακά από το Αμφιθέατρο της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας. Οι προεγγραφές ξεκίνησαν και γίνονται στον σύνδεσμο εδώ.

 

Βιβλιογραφία

Georgopoulos SD, Michopoulos S, Rokkas T, Apostolopoulos P, Giamarellos E, Kamberoglou D, Mentis A, Triantafyllou K. Hellenic consensus on Helicobacter pylori infection. Ann Gastroenterol. 2020 Mar-Apr;33(2):105-124. doi: 10.20524/aog.2020.0446. Epub 2020 Jan 7. PMID: 32127732; PMCID: PMC7049243.
 

 

 

Δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο έγκριτο περιοδικό Gut τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων (Hp-EuReg) για την α' γραμμής θεραπεία του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

Η πολυεθνική προοπτική βάση καταχώρησης δεδομένων ξεκίνησε το 2013 στοχεύοντας να εκτιμήσει τις αποφάσεις και τα αποτελέσματα της αντιμετώπισης του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού από τους Ευρωπαίους γαστρεντερολόγους. Ελήφθησαν υπόψη δημογραφικά δεδομένα, προηγούμενες προσπάθειες εκρίζωσης, η θεραπεία εκρίζωσης που συνταγογραφήθηκε, οι ανεπιθύμητες ενέργειες και τα αποτελέσματα της θεραπευτικής προσέγγισης. Έγινε ανάλυση σε βάθος χρόνου αλλά και βάσει γεωγραφικής ζώνης.

Συνολικά στην Ευρωπαϊκή βάση δεδομένων καταχωρήθηκαν 30.394 ασθενείς από 27 Ευρωπαϊκές χώρες εκ των οποίων 21.533 (78%) ασθενείς έλαβαν α' γραμμής θεραπεία εκρίζωσης για το Ελικοβακτηρίδιο, οι οποίοι συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση. Οι αντοχές πριν την α' γραμμής θεραπεία ήταν: 23% στην κλαριθρομυκίνη, 32% στην μετρονιδαζόλη, και 13% συνδυαστική αντοχή και στα δύο αντιβιοτικά. Το συχνότερο χορηγούμενο σχήμα εκρίζωσης ήταν η τριπλή θεραπεία με αμοξυκιλλίνη και κλαριθρομυκίνη (39%) που φάνηκε να επιτυγχάνει εκρίζωση σε ποσοστό 81,5% στην τροποποιημένη intention-to-treat ανάλυση. Ποσοστά εκρίζωσης άνω του 90% επιτεύχθηκαν μόνο με το 10ήμερο 4πλό σχήμα με βισμούθιο ή με τα 14ήμερα συνεχή σχήματα. Η παράταση της διάρκειας θεραπείας, η μεγαλύτερη καταστολή του οξέος και η συμμόρφωση στην λήψη της θεραπείας εκρίζωσης σχετίζονταν με υψηλότερα ποσοστά εκρίζωσης του Ελικοβακτηριδίου. Η ανάλυση των δεδομένων ανά χρονική στιγμή (κατ' έτος) έδειξε ότι σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές σημειώθηκε μεταβολή στον τρόπο εκρίζωσης όπως η εγκατάλειψη των τριπλών σχημάτων εκρίζωσης, η μεγαλύτερη καταστολή του οξέος και οι παράταση της χρονικής διάρκειας των θεραπειών, που σχετίζονταν με συνολική αύξηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας εκρίζωσης (84%-90%).

Τέλος, στην μελέτη εδείχθη ότι η αντιμετώπιση της Ελικοβακτηριδιακής λοίμωξης από τους Ευρωπαίους γαστρεντερολόγους παρουσιάζει ετερογένεια, δεν είναι η βέλτιστη και είναι ανακόλουθη με τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες. Μόνο τα 4πλά συνεχή σχήματα διάρκειας τουλάχιστον 10 ημερών επιτυγχάνουν ποσοστά εκρίζωσης άνω του 90%. Οι Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες ενσωματώνονται αργά και με ετερογένεια στην καθ'ημέρα κλινική πράξη, που σχετίζεται με αντίστοιχη αύξηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας εκρίζωσης.

Στο 25ο Ελληνικό Συνέδριο Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και λοιπών λοιμώξεων του πεπτικού που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 6 και 7 Νοεμβρίου 2020, θα παρουσιασθούν τα νεότερα δεδομένα για την 2ης γραμμής θεραπεία H. pylori λοίμωξης από την Πανευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων (Hp-EuReg). Η ομιλία θα γίνει από τον Δρ. Σωτήρη Γεωργόπουλο το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 12:30. Το συνέδριο θα μεταδοθεί ζωντανά διαδικτυακά από το Αμφιθέατρο της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας. Οι προεγγραφές ξεκίνησαν και γίνονται στον σύνδεσμο εδώ.

 

 

Βιβλιογραφία

Nyssen OP, Bordin D, Tepes B, Pérez-Aisa Á, Vaira D, Caldas M, Bujanda L, Castro-Fernandez M, Lerang F, Leja M, Rodrigo L, Rokkas T, Kupcinskas L, Pérez-Lasala J, Jonaitis L, Shvets O, Gasbarrini A, Simsek H, Axon ATR, Buzás G, Machado JC, Niv Y, Boyanova L, Goldis A, Lamy V, Tonkic A, Przytulski K, Beglinger C, Venerito M, Bytzer P, Capelle L, Milosavljević T, Milivojevic V, Veijola L, Molina-Infante J, Vologzhanina L, Fadeenko G, Ariño I, Fiorini G, Garre A, Garrido J, F Pérez C, Puig I, Heluwaert F, Megraud F, O'Morain C, Gisbert JP; Hp-EuReg Investigators. European Registry on Helicobacter pylori management (Hp-EuReg): patterns and trends in first-line empirical eradication prescription and outcomes of 5 years and 21 533 patients. Gut. 2020 Sep 21:gutjnl-2020-321372. doi: 10.1136/gutjnl-2020-321372. Epub ahead of print. PMID: 32958544.
 

 

 

 

 

 

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 24ο Ελληνικό Συνέδριο Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και λοιπών λοιμώξεων πεπτικού στο ξενοδοχείο Royal Olympic στην Αθήνα στις 15 και 16 Μαρτίου 2019. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την ΕΕΜΕΛΟΠ υπό την αιγίδα της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, υπό την προεδρία του Γαστρεντερολόγου Δρ. Περικλή Αποστολόπουλου.

Στη Γενική Συνέλευση παρουσιάσθηκε ο οικονομικός απολογισμός από τον Ταμία της ΕΕΜΕΛΟΠ κ. Αθανάσιο Γιαννακόπουλο. Ακολούθησε η ομόφωνη εκλογή του νέου μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο του καθηγητή Γαστρεντερολογίας κ. Δημήτριου Χριστοδούλου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Χρήστος Ζαβός παρουσίασε την εικαστική αναβάθμιση της ΕΕΜΕΛΟΠ τόσο με την νέα αφίσα του συνεδρίου όσο και με το νέο λογότυπο της εταιρείας, σχεδιασμένα από τον γραφίστα κ. Βαγγέλη Ρήγα. Ακολούθως παρουσιάσθηκε το ανανεωμένο σάιτ το οποίο θα φιλοξενεί άρθρα των μελών της εταιρείας ώστε να αποτελεί ένα μέσο επικοινωνίας μεταξύ των μελών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το συνέδριο παρακολούθησαν διά ζώσης 176 εγγεγραμμένοι σύνεδροι και τη διαδικτυακή ζωντανή μετάδοση (live streaming), χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας IASIS, παρακολούθησαν 204 σύνεδροι εξ αποστάσεως. Τα βίντεο του συνεδρίου είναι διαθέσιμα on demand μέσα από το σάιτ της ΕΕΜΕΛΟΠ.