Νέος δείκτης υγιούς μικροβιώματος από την Mayo Clinic

7 Οκτωβρίου 2020 6:39 am
1861 φορές

Τι προκαλεί την εκδήλωση χρόνιων ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο καρκίνος και το μεταβολικό σύνδρομο σε κάποιους ανθρώπους, ενώ άλλοι παραμένουν υγιείς; Ένα σημαντικό "κλειδί" μπορεί να βρίσκεται στο μικροβίωμα του εντέρου. Ερευνητές από την Mayo Clinic παρουσίασαν πρόσφατα στο περιοδικό Nature Communications, τον δείκτη υγείας εντερικού μικροβιώματος (Gut Microbiome Health Index).

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν μαθηματικό τύπο που ξεχωρίζει ποιο εντερικό μικροβίωμα αντιστοιχεί σε υγιή και ποιο σε ασθενή δότη δείγματος κοπράνων, ανεξαρτήτως κλινικής διάγνωσης. Ο δείκτης Gut Microbiome Health Index δεν θέτει την διάγνωση κάποιας νόσου, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης της γενικότερης καλής υγείας ενός ανθρώπου.

Για την δημιουργία του δείκτη Gut Microbiome Health Index, έγινε σύγκριση του μικροβιώματος του εντέρου 1700 ασθενών με 2600 υγιείς μάρτυρες και βρέθηκε ποια μικρόβια είναι συχνότερα στους υγιείς σε σχέση με τους ασθενείς. Η ανάλυση του μικροβιώματος οδήγησε στην ανεύρεση μιας "υπογραφής μικροβιώματος" στο υγιές έντερο που αποτελούταν από 50 είδη μικροβίων.

Ακολούθησε η δημιουργία ενός μαθηματικού τύπου που προβλέπει πόσο κοντινή είναι η σύσταση ενός μεμονωμένου δείγματος κοπράνων με εκείνη ενός υγιούς ή μη υγιούς μικροβιώματος. Οι ερευνητές δημιούργησαν μια αναλογία μεταξύ των ειδών των μικροβίων που είναι σε αφθονία και εκείνων που απαντώνται σπανίως σε υγιείς ανθρώπους. Όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο λόγος στο εξεταζόμενο δείγμα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες αυτό να προέρχεται από ένα υγιές άτομο. Με άλλα λόγια, όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο δείκτης, αυτό σημαίνει ότι το μικροβίωμα ενός ανθρώπου προσομοιάζει με εκείνο ενός υγιούς πληθυσμού. Αντίθετα, όταν ο δείκτης είναι χαμηλός, δεν τίθεται η διάγνωση συγκεκριμένης νόσου, αλλά αποτελεί ένα κίνητρο για περαιτέρω διερεύνηση πιθανής υποκείμενης νόσου.

Ο δείκτης Gut Microbiome Health Index ελέγχθηκε σε ανεξάρτητη ομάδα 700 ανθρώπων και βρέθηκε ικανός να διακρίνει τους υγιείς από τους μη υγιείς στο 74% των περιπτώσεων. Επίσης βρέθηκε ότι ο δείκτης αυτός σχετίζεται με τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης. Συγκεκριμένα, όσο υψηλότερος ήταν ο δείκτης αυτός, τόσο σε υψηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης αντιστοιχούσε.

Στο 25ο Ελληνικό Συνέδριο Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και λοιπών λοιμώξεων του πεπτικού που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 6 και 7 Νοεμβρίου 2020, θα παρουσιασθεί διάλεξη με τίτλο: "Εντερικό μικροβίωμα: από τη χρόνια ασθένεια στο σηπτικό σύνδρομο". Η ομιλία θα γίνει από τον Καθηγητή Ευάγγελο Γιαμαρέλλο-Μπουρμπούλη το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 18:00. Το συνέδριο θα μεταδοθεί ζωντανά διαδικτυακά από το Αμφιθέατρο της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας. Οι προεγγραφές ξεκίνησαν και γίνονται στον σύνδεσμο εδώ.

Βιβλιογραφία

Gupta VK, Kim M, Bakshi U, et al. A predictive index for health status using species-level gut microbiome profiling. Nat Commun 2020;11:4635.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΠΥΛΩΡΟΥ

Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού και λοιπών Λοιμώξεων του Πεπτικού

Επικοινωνηστε μαζι μας