Οι Ελληνικές κατευθυντήριες οδηγίες για το Ελικοβακτηρίδιο!

9 Οκτωβρίου 2020 6:17 am
2363 φορές

Η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία διοργάνωσε πρόσφατα το Ελληνικό Πλαίσιο Ομοφωνίας για τη λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης δημοσιεύθηκαν φέτος στο επίσημο περιοδικό της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, Annals of Gastroenterology, με συγχρηματοδότηση από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και ΛΟιπών λοιμώξεων του Πεπτικού (ΕΕΜΕΛΟΠ).

Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, περιγράφονται οι κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines) με στόχο την υποβοήθηση της Ελληνικής γαστρεντερολογικής κοινότητας στην διαχείριση και αντιμετώπιση της λοίμωξης από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Ειδικότερα, 41 ειδικοί από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, που περιελάμβαναν γαστρεντερολόγους, παθολογοανατόμους, κλινικούς μικροβιολόγους, επιδημιολόγους και βασικούς ερευνητές, έλαβαν πρόσκληση να συμμετάσχουν στην διήμερη συνάντηση που έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας στην Αθήνα.

Οι συμμετέχοντες ανέλαβαν να ανασκοπήσουν και να παρουσιάσουν τα δεδομένα μίας από τις εξής 4 θεματικές ενότητες του Ελληνικού Πλαισίου Ομοφωνίας: α. διάγνωση Ελικοβακτηριδίου και συσχέτισή του με νόσους, β. Ελικοβακτηρίδιο και καρκίνος στομάχου, γ. Ελικοβακτηρίδιο και εξωγαστρικές σχετιζόμενες εκδηλώσεις, και δ. θεραπεία Ελικοβακτηριδίου.

Τα αποτελέσματα της κάθε υπο-ομάδας εργασίας υποβλήθηκαν προς ψήφιση στην συνάντηση του Ελληνικού Πλαισίου Ομοφωνίας στην οποία συμμετείχαν όλοι οι ειδικοί και των 4 υπο-ομάδων. Στην συνάντηση παρουσιάσθηκαν όλα τα σχετικά δεδομένα από την τρέχουσα διεθνή και Ελληνική βιβλιογραφία, και καταγράφηκαν η ποιότητα των ενδείξεων, η δύναμη των συστάσεων, και το επίπεδο ομοφωνίας. Το επίπεδο συμφωνίας μεταξύ των ειδικών άνω του 70% θεωρήθηκε ως αποδοχή του κάθε άρθρου που συμπεριλήφθηκε στο τελικό κείμενο των κατευθυντήριων οδηγιών που δημοσιεύθηκαν.

Η ΕΕΜΕΛΟΠ είναι βέβαιη ότι οι συστάσεις και τα αποτελέσματα της συνάντησης του Ελληνικού Πλαισίου Ομοφωνίας θα καθοδηγήσουν με ορθότητα και εγκυρότητα τους Έλληνες γαστρεντερολόγους στην καθ’ ημέρα πράξη τους σε ό,τι αφορά την διαχείριση και αντιμετώπιση της λοίμωξης από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Μπορείτε να κατεβάσετε τις κατευθυντήριες οδηγίες όπως διαμορφώθηκαν από το Ελληνικό Πλαίσιο Ομοφωνίας για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού από τον σύνδεσμο εδώ.

HELLENIC HELICOBACTER PYLORI CONSENSUS WORKING GROUP (in alphabetical order): Pericles Apostolopoulos, Aggeliki Christidou, Dimitrios Christodoulou, Sotirios D. Georgopoulos, Evangelos Giamarellos, Athanasios Giannakopoulos, Vassilios Govosdis, Panagiotis Kalapothakos, Dimitrios Kamberoglou, Dimitrios Kapetanos, Andreas Kapsoritakis, Georgios Karamanolis, Andreas Karameris, Stylianos Karatapanis, Panagiotis Kasapidis, Konstantinos Katsanos, Ioannis E. Koutroubakis, Stergios Kouvaras, Spyridon Ladas, Konstantinos Leventogiannis, Christos Liatsos, Beatriz Martinez-Gonzalez, Nicoletta Mathou, Andreas Mentis, Spyridon Michopoulos, Konstantinos Mimidis, Vassilios Papastergiou, Kalliopi Petraki, Theodoros Rokkas, Dionysis Sgouras, Stavros Sougioultzis, Konstantinos Thomopoulos, Ioannis Triantafillidis, Konstantinos Triantafyllou, Dimitrios Tzilves, Maria Tzouvala, Nikolaos Viazis, Ioannis Vlachogiannakos, Elias Xirouchakis, Eva Zampeli, Christos Zavos.

Στο 25ο Ελληνικό Συνέδριο Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και λοιπών λοιμώξεων του πεπτικού που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 6 και 7 Νοεμβρίου 2020, θα παρουσιασθούν τα νεότερα δεδομένα για τις εξωγαστρικές εκδηλώσεις του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Η ομιλία θα γίνει από τον Ομότιμο Καθηγητή Ιωάννη Κουντουρά το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 09:40. Το συνέδριο θα μεταδοθεί ζωντανά διαδικτυακά από το Αμφιθέατρο της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας. Οι προεγγραφές ξεκίνησαν και γίνονται στον σύνδεσμο εδώ.

 

Βιβλιογραφία

Georgopoulos SD, Michopoulos S, Rokkas T, Apostolopoulos P, Giamarellos E, Kamberoglou D, Mentis A, Triantafyllou K. Hellenic consensus on Helicobacter pylori infection. Ann Gastroenterol. 2020 Mar-Apr;33(2):105-124. doi: 10.20524/aog.2020.0446. Epub 2020 Jan 7. PMID: 32127732; PMCID: PMC7049243.
 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΠΥΛΩΡΟΥ

Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού και λοιπών Λοιμώξεων του Πεπτικού

Επικοινωνηστε μαζι μας